Er is al veel bekend over koolstofdioxide (CO2) in zijn natuurlijke vorm. Zo weten we dat we als mensen dit kleurloze, reukloze gas nodig hebben om te leven en te ademen. Wat misschien wat minder bekend is, is dat je het ook kan terugvinden in onderstaande producten en diensten. Doordat deze items CO2 in hun productieproces hebben, zal je ook hier te maken krijgen met gasdetectie, iets waar je van tevoren wellicht niet bij stil had gestaan
1. Chocolade met luchtbubbels
Er zijn een aantal bekende merken chocolade
die bekend staan
om hun luchtige zachte bubbels, maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze bubbels
daadwerkelijk in de chocoladereep terecht komen? Tijdens de productie wordt de
vloeibare chocolade geschuimd met een 'drijfgas', een gas dat reageert met de
massa om bellen te veroorzaken. Koolstofdioxide wordt hier vaak voor gebruikt,
omdat zuurstof de houdbaarheid verkort en soms een onaangename smaak
achterlaat.
2. Vlees 3. Koolzuurhoudende dranken 4. Cannabisteelt Gasdetectie blijft belangrijk Werk jij in je werkomgeving ook met een gassoort die niet
voor de hand liggend is? Laat het ons weten en misschien kunnen we in de
volgende blog die gassoort onder de aandacht brengen.
Dit is misschien een meer voor de hand
liggende optie, maar
wat je misschien niet wist, is dat een groot gedeelte van de koolzuurhoudende
dranken in de horeca zonder prik wordt aangeleverd. De gearomatiseerde siropen
worden geleverd in zakken of dozen en worden ter plaatse via een drankafgiftesysteem
met koolzuur (CO2) gevuld. Dus je frisdrank wordt vers "geprikkeld"
terwijl je aan het wachten bent!
Ondanks dat het telen van cannabis nog niet helemaal
legaal
is; er zijn inmiddels 10 legale wiettelers in Nederland, is bij dit product ook
CO2 nodig om de kwaliteit te waarborgen. CO2 wordt gebruikt om de atmosfeer te
'verrijken' om de prestaties van de planten te verbeteren, inclusief verhoogde
groei, verminderde schade veroorzaakt door luchtverontreinigende stoffen en het
verhoogt de weerstand van de plant tegen omgevingsfactoren. Het is dezelfde
theorie achter het gebruik van CO2 in kassen die groenten zoals tomaten
produceren, alleen voor een iets controversiëler product!
Ook bij deze minder voor de hand liggende toepassingen is
het risico van een lek gelijk. Slechts een kleine toename van het
niet-identificeerbare gas kan een negatief effect op het menselijk lichaam
hebben en daarom is het belangrijk om de juiste gasdetectie systemen te hebben
om de veiligheid te waarborgen.